ขอบคุณภาพประกอบจาก Fresh from the Oven
ประโยชน์ของมะเขือม่วง (Benefits of Eggplant)
มะเขือม่วง (egg plant) อยู่ในวงศ์มะเขือ (SOLANACEAE) มีชื่อวิทยาศาสตร์ ว่า Solanum melongena L. เป็นผัก (vegetable) ส่วนที่ใช้บริโภคคือ ผลที่มีรูปร่างกลมยาว สีม่วงคล้ำ ผิวเปลือกจะเรียบเกลี้ยงเป็นมัน ตรงขั้วผลก็จะมีกลีบเลี้ยงสีเขียวติดอยู่
มะเขือม่วง มีสารแอนโธไซยานิน (anthocyanin) ช่วยชะลอความเสื่อมของเซลล์และดวงตา ช่วยลดความเสี่ยงจากโรคหัวใจอัมพาต
แอนโทไซยานิน เป็นรงควัตถุที่อยู่ในกลุ่มฟลาโวนอยด์ ให้สีม่วงแดงในผักเพียงไม่กี่ชนิด เช่น กะหล่ำปลีม่วง มะเขือยาวม่วง และบีตรูต สภาพความเป็นกรดด่างมีผลอย่างมากต่อสีของแอนโทไซยานิน ในสภาพความเป็นกรดแอนโทไซยานินจะให้สีแดงสด ในขณะที่สภาพความเป็นด่างจะเป็นเป็นสีน้ำเงิน หรือเขียวน้ำเงิน
Read more : http://buff.ly/18A9eXP
http://www.laservisionthai.com/eng/lasik/index.htm
คุยกับทีมแพทย์เลสิก : http://buff.ly/18A9fe5
Benefits of Eating Eggplant for Health | Vegetables
Eggplant Benefits for Health | Eggplant purple rich health benefits. The fruit that comes from India which grows wild, starting first cultivated in China. Eggplant is a good source of fiber, source of Vitamin B and minerals such as magnesium and manganese. Color purple eggplant contains a substance called Anthocyanin. Anthocyanins can prevent high blood pressure, hepatosis (disease due to deficiency of vitamin E or selenium), and enhance vision at night.
Thanks Eng. info : Health Food Nutrition
http://buff.ly/H1bjCi
"Mediterranean Stuffed Eggplant"
Adapted from Coookinglight
3 medium eggplants
Cooking spray
- 4 teaspoons olive oil, divided
- 1 1/2 cups chopped onion
- 1 cup chopped red bell pepper
- 1 cup chopped green bell pepper
- 1/4 cup dry white wine
- 1 tablespoon chopped fresh oregano
- 1 tablespoon chopped fresh basil
- 6 plum tomatoes, chopped
- 3 garlic cloves, minced
- 1 medium zucchini, chopped
- 1 medium summer squash, chopped
- 1 1/2 teaspoons salt, divided
- 1/4 teaspoon freshly ground black pepper
- 3/4 cup (3 ounces) crumbled feta cheese
- 1 1/4 cups panko (Japanese breadcrumbs), divided
- Chopped fresh parsley (optional)
Preheat oven to 350°.
Cut each eggplant in half lengthwise. Scoop out pulp, leaving a 1/4-inch-thick shell, and reserve pulp. Place eggplant halves, skin sides down, on a baking sheet coated with cooking spray; bake at 350° for 15 minutes.
Chop the reserved eggplant pulp into 1/2-inch pieces. Heat 1 tablespoon oil in a large nonstick skillet over medium-high heat. Add reserved eggplant to pan, and sauté 8 minutes or until eggplant begins to brown. Place eggplant in a bowl. Coat pan with cooking spray. Add onion, and sauté 5 minutes or until tender. Stir in red and green bell peppers and the next 7 ingredients (through squash); sauté 6 minutes. Return eggplant to pan. Stir in 1 1/4 teaspoons salt and black pepper; sauté for 5 minutes. Remove from heat; stir in feta cheese and 1/4 cup panko. Cool slightly. Spoon about 1 cup eggplant mixture into each eggplant shell.
Combine remaining 1 cup panko, remaining 1 teaspoon oil, and remaining 1/4 teaspoon salt. Sprinkle panko mixture evenly over stuffed eggplants. Lightly coat with cooking spray. Bake at 350° for 20 minutes or until thoroughly heated and tops begin to brown. Sprinkle with parsley, if desired.
Yield
6 servings (serving size: 1 stuffed eggplant half)
note: I halved the recipe and used one huge (about 1 pound) eggplant. It served us well for 3 meals with other side dishes.
Thanks Recipe From : Fresh from the Oven
http://buff.ly/H1gFNX